Viktoriin piškotový dort s bílou čokoládou

Britská klasika, Viktoriin piškotový dort, je typický dezert pro Velkou Británii a slouží jako základ pro nespočet dezertů. Naše varianta tohoto dortu obsahuje naši luxusní bílou horkou čokoládu. Vyzkoušejte ho také s vaším oblíbeným čajem.
 
 

Čas na přípravu

2 hodiny

Náročnost

Vysoká

Počet porcí

8-12

Britská klasika, Viktoriin piškotový dort, je typický dezert pro Velkou Británii a může sloužit jako inspirace pro nespočet vašich dezertů. My jsme použili naši luxusní bílou horkou čokoládu a kupu čerstvých osvěžujících jahod. 

Piškotový korpus z bílé čokolády

350 g hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

3 vrchovaté lžíce luxusní bílé horké čokolády Whittard

4 velká vejce

400 g moučkového cukru

2 lžičky vanilkového extraktu

240 ml rostlinného oleje

300 ml podmáslí

100 g bílých čokoládových lupínků

Krém z bílé čokolády

5 lžic hladké mouky

250ml mléka

2 lžíce luxusní bílé horké čokolády Whittard

1 lžička vanilkového extraktu

225 g změklého másla

200 g moučkového cukru

Na dozdobení jahodová marmeláda, kousky jahod a nalámaná bílá čokoláda

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a vyložte 3 dortové menší formy pečícím papírem.
  2. Do středně velké mísy dejte mouku, prášek do pečiva a bílou horkou čokoládu a promíchejte, aby se ve spojilo.
  3. Do mísy nebo mixéru přidejte vejce, cukr a vanilku a šlehejte na nejvyšší stupeň asi 5 minut, dokud nebude směs hustá s konzistencí pěny. Pomalu přidávejte olej a pokračujte ve šlehání směsi další minutu.
  4. Přidejte 1/3 sypké směsi a 1/3 podmáslí a míchejte, dokud se nespojí, poté opakujte s dalšími dvěma třetinami a míchejte, dokud těsto nebude hladké.
  5. Směs rozdělte mezi připravené dortové formy a pečte 40–45 minut. Po upečení nechte dorty úplně vychladnout na mřížce.
  6. Na polevu si připravte nepřilnavý hrnec. Přidejte mléko a mouku a opatrně šlehejte na středním plameni, dokud směs nezhoustne. Přidejte čokoládu a vanilku a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté nechte vychladnout.
  7. V mixéru ušlehejte máslo s cukrem tak, aby směs byla světlá a nadýchaná, poté do nich zašlehejte vychladlou čokoládovou směs a horkou čokoládu, dokud nevznikne hladký krém.
  8. Připravte si upečené korpusy. Kolem okraje prvního korpusu vytvořte cukrářským sáčkem kolečka. Krém dejte také na střed dortu a nahoru dejte lžíci jahodového džemu. Poté přidejte po okraji nakrájené čerstvé jahody. Opakujte i s další vrstvou.
  9. Vršek dortu ozdobte krémem, nakrájenými jahodami a nalámanou bílou čokoládou.
  10. Podávejte se svým oblíbeným čajem.
Zpět do obchodu