Co je zelený čaj?
Za zelený čaj opět vděčíme listům mocné rostliny Camelliasinensis – a Číně, kde zelený čaj vznikl a dodnes se převážněvyrábí. Některé z nejlepších zelených čajů se nacházejí také vJaponsku, které si vyvinulo svůj vlastní styl výroby založený nastarověkých čínských technikách. Na rozdíl od černého čaje sezelený čaj zahřívá, než může dojít k oxidaci, čímž si zachovásvou jemnou a osvěžující chuť.
Jak se zelený čaj vyrábí?
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.whittard.cz/user/documents/upload/hp-upravy/picking.png)
FÁZE SBĚRU
Jemný pupen a dva horní listy jsou nejlepší pro zelený čaj.
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.whittard.cz/user/documents/upload/hp-upravy/withering.png)
FÁZE ZAVADNUTÍ
Listy se rozloží na síta a nechají se sušit 1–3 hodiny, aby se zbavilyvlhkosti.
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.whittard.cz/user/documents/upload/hp-upravy/drying.png)
FÁZE ZAHŘÍVÁNÍ
Aby se zabránilo oxidaci, lístky jsou zahřívány nebo spařeny vodnípárou.
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.whittard.cz/user/documents/upload/hp-upravy/rolling.png)
FÁZE SVINOVÁNÍ (ROLLING)
Většina zelených čajů se roluje, aby se uvolnily aromatické oleje.
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.whittard.cz/user/documents/upload/hp-upravy/drying.png)
FÁZE SUŠENÍ
.Nakonec se listy suší, třídí a balí.
To, co čínské a japonské zelené čaje odlišuje, je obvykle fáze zahřívání. Čínský zelený čaj bývá sušen ručně v horké pánvi, čímž se dosahuje lehce ořechové nebo kouřové chuti jako má náš Gunpowder. Japonský čaj se typicky nechá projít horkou párou a tvaruje se tak, aby jeho listy vytvořily malé jehličky, což má za následek svěžest hrášku podobnou té z našeho čaje Gyokuro.
Zelený čaj a kofein
Jak si zelený čaj správně připravit?
Zelený čaj je jemnější než černý čaj a nikdy by se neměl louhovat s vroucí vodou: teplo extrahuje třísloviny, které vašemu čaji dodají hořkou a svíravou chuť. Používejte vodu z varu (kolem 80°C) – konvici nechte po varu pět minut odstát, poté čaj zalijte a louhujte 2–3 minuty. U zeleného čaje doporučujeme vynechat mléko, abyste si užili zelený chuťový profil v celé jeho kráse.
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.whittard.cz/user/documents/upload/hp-upravy/sketch-spoon-icon.png)
1 čajová lžička
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.whittard.cz/user/documents/upload/hp-upravy/sketch-teapot-icon.png)
80 stupňů
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.whittard.cz/user/documents/upload/hp-upravy/sketch-timer-icon.png)
2–3 minuty