Co je černý čaj?
Stejně jako oolong, zelený, žlutý, bílý čaj a Puerh, černý čaj pochází z rostliny Camellia sinensis. Liší se v tom, jak jsou listy po sběru zpracovány. Černý čaj je plně oxidovaný, což znamená, že molekuly v čaji reagují s kyslíkem, aby listy získaly bohatou a robustní chuť. Kromě toho se černý čaj vyrábí po celém světě a jeho chuť se může velmi lišit: jemný Darjeeling se jen stěží může více lišit od nasládlého Assamu nebo kouřového Russian Caravan.
Mnohé z našich černých čajů jsou ochuceny ovocem, kořením nebo dokonce okvětními lístky nebo jsou napuštěny esenciálními oleji, které doplní chuť čaje. Jejich přirozená hloubka a bohatost z nich dělá perfektní základ pro širokou škálu různých kombinací chutí. Černé čaje jsou jedinečné tím, že jsou jediným kompletně oxidovaným druhem čaje, který jim dodává výrazně plnou a bohatou, sladovou chuť.
Jak se černý čaj vyrábí?
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.whittard.cz/user/documents/upload/hp-upravy/picking.png)
FÁZE SBĚRU
U černého čaje se obvykle volí zralejší listy
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.whittard.cz/user/documents/upload/hp-upravy/withering.png)
FÁZE ZAVADNUTÍ
Listy se rozloží na síta a nechají se sušit po několik hodin, aby se zbavily vlhkosti
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.whittard.cz/user/documents/upload/hp-upravy/rolling.png)
FÁZE SVINOVÁNÍ (ROLLING)
Svinování listů ve velkých bubnech spouští oxidaci
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.whittard.cz/user/documents/upload/hp-upravy/oxidation.png)
FÁZE OXIDACE
Svinování listů ve velkých bubnech spouští oxidaci
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.whittard.cz/user/documents/upload/hp-upravy/drying.png)
FÁZE SUŠENÍ
Nakonec se listy suší, třídí a balí
Některé čaje jsou nakonec sušeny nad hořícím borovicovým dřevem, aby se dosáhlo kouřové, pražené chuti.
Černý čaj a kofein
Jak si černý čaj správně připravit?
Černý čaj je robustnější než jiné druhy čaje, takže se nezdržujte: doporučujeme louhovat v čerstvě převařené vodě po dobu 3–5 minut a podle potřeby přidat kapku mléka. Výjimkou je First Flush Darjeeling, který je na černý čaj neobvykle jemný a měl by se louhovat při teplotě kolem 96-100°C ne déle než 3 nebo 5 minut.
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.whittard.cz/user/documents/upload/hp-upravy/sketch-spoon-icon.png)
1 čajová lžička
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.whittard.cz/user/documents/upload/hp-upravy/sketch-teapot-icon.png)
96-100 stupňů
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.whittard.cz/user/documents/upload/hp-upravy/sketch-timer-icon.png)
3-5 minut