Průvodce černým čajem

Chcete se seznámit se základy černého čaje? Zjistěte, proč je tento druh čaje v západních zemích oblíbený po celý den…

Věděli jste?

V Číně je černý čaj známý jako „červený čaj“ kvůli jeho tmavě červené barvě.

Co je černý čaj?

Stejně jako oolong, zelený, žlutý, bílý čaj a Puerh, černý čaj pochází z rostliny Camellia sinensis. Liší se v tom, jak jsou listy po sběru zpracovány. Černý čaj je plně oxidovaný, což znamená, že molekuly v čaji reagují s kyslíkem, aby listy získaly bohatou a robustní chuť. Kromě toho se černý čaj vyrábí po celém světě a jeho chuť se může velmi lišit: jemný Darjeeling se jen stěží může více lišit od nasládlého Assamu nebo kouřového Russian Caravan.


 

Mnohé z našich černých čajů jsou ochuceny ovocem, kořením nebo dokonce okvětními lístky nebo jsou napuštěny esenciálními oleji, které doplní chuť čaje. Jejich přirozená hloubka a bohatost z nich dělá perfektní základ pro širokou škálu různých kombinací chutí. Černé čaje jsou jedinečné tím, že jsou jediným kompletně oxidovaným druhem čaje, který jim dodává výrazně plnou a bohatou, sladovou chuť.

Jak se černý čaj vyrábí?

FÁZE SBĚRU

U černého čaje se obvykle volí zralejší listy

FÁZE ZAVADNUTÍ

Listy se rozloží na síta a nechají se sušit po několik hodin, aby se zbavily vlhkosti

FÁZE SVINOVÁNÍ (ROLLING)

Svinování listů ve velkých bubnech spouští oxidaci

FÁZE OXIDACE

Svinování listů ve velkých bubnech spouští oxidaci

FÁZE SUŠENÍ

Nakonec se listy suší, třídí a balí

Některé čaje jsou nakonec sušeny nad hořícím borovicovým dřevem, aby se dosáhlo kouřové, pražené chuti.

 

Černý čaj a kofein

Černý čaj obsahuje kolem 37 mg kofeinu na 100 ml, což je o něco více než oolong, zelený, bílý a žlutý čaj. (Je dobré mít na paměti, že toto číslo se může lišit v závislosti na konkrétní várce čaje, kterou pijete, a době, teplotě a síle vašeho nálevu.)

Jak si černý čaj správně připravit?

Černý čaj je robustnější než jiné druhy čaje, takže se nezdržujte: doporučujeme louhovat v čerstvě převařené vodě po dobu 3–5 minut a podle potřeby přidat kapku mléka. Výjimkou je First Flush Darjeeling, který je na černý čaj neobvykle jemný a měl by se louhovat při teplotě kolem 96-100°C ne déle než 3 nebo 5 minut.

1 čajová lžička

96-100 stupňů

3-5 minut

Zpět do obchodu