Blondies s příchutí jablečného štrůdlu

Tyto bohaté a vláčné blondies s příchutí jablečného štrůdlu mají chuť máslového těsta, sladkých jablek a hřejivého koření. Směs na blondies je plná jablek se skořicí a pokapaná slaným karamelem! Jedná se o perfektní recept, který si můžete vychutnat na podzim a během jablečné sezóny.
 
 

Čas na přípravu

3 hodiny

Náročnost

Nízká

Počet porcí

9

Tyto bohaté a vláčné blondies s příchutí jablečného štrůdlu mají chuť máslového těsta, sladkých jablek a hřejivého koření. Směs na blondies je plná jablek se skořicí a pokapaná slaným karamelem! Jedná se o perfektní recept, který si můžete vychutnat na podzim a během jablečné sezóny. Za recept děkujeme @jessie.bakes.cakes!

Na přípravu těsta

270g másla

3 středně velká zelená jablka

1 lžíce mleté skořice

320g světle hnědého cukru

3 střední vejce pokojové teploty 

1 čajová lžička vanilkového extraktu

300g hladké mouky

3 lžíce Bílé horké čokolády s příchutí jablečného štrúdlu

1 čajová lžička soli

Na slaný karamel

60ml vody

100g cukru krupice

120ml smetany ke šlehání (pokojové teploty)

1/2 čajové lžičky soli

Postup:

Začněte s přípravou těsta

  1. Předehřejte troubu na 200 °C/180 °C horkovzduch. Vyložte pečícím papírem formu o velikosti cca 20 cm.
  2. Začněte s tím, že zahřejete máslo do hněda. Odměřte máslo do hrnce a postavte na střední plamen za stálého míchání, dokud se máslo nerozpustí. Pokračujte v zahřívání dalších 5–8 minut a občas pánev promíchejte, dokud rozpuštěné máslo na povrchu nepění, zespodu nezíská zlatavou barvu a nebude mít oříškovou vůni. Máslo nalijte do velké mísy a nechte 10 minut vychladnout.
  3. Mezitím si připravte skořicová jablka. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Vložte je do mísy, přidejte skořici a 4 lžíce vody. Směs promíchejte.
  4. Přikryjte misku potravinovou fólií a dejte do mikrovlnné trouby na 1–2 minuty nebo dokud jablko nezměkne a nezačne vonět. Prozatím dejte stranou.
  5. Vraťte se k máslu. Přidejte cukr, vejce a vanilkový extrakt a všechno promíchejte.
  6. Přidejte mouku, horkou čokoládu s příchutí jablečného štrúdlu a sůl. Míchejte, dokud směs nebude hladká.
  7. Polovinu směsi rozetřete do pečící formy. Navrch lžící rovnoměrně rozložte plátky skořicových jablek a poté navrch rozetřete zbývající směs tak, aby jablka byla zakryta pod nimi.
  8. Pečte 35–40 minut. Po 30 minutách blondies zkontrolujte – měly by vypadat zlatavě a být po okrajích pevné. Pokud s formou zatřepete, měl by se střed trochu chvět. Blondies se budou i během chladnutí péct, takže pro lepkavější texturu je vyjměte kolem 30–35 minuty. Pro pevnější texturu je vyjměte po 40 minutách.
  9. Nechte zcela vychladnout v pečící formě (2 hodiny v lednici nebo 4 hodiny při pokojové teplotě). Formu můžete také přikrýt alobalem a nechat vychladnout přes noc.

Příprava slaného karamelu

  1. Ve středně velkém rendlíku jemně smíchejte vodu a cukr, dokud se nespojí.
  2. Rendlík dejte na mírný oheň a přiveďte směs k varu. To bude trvat 5–10 minut. Během této doby nemíchejte, pouze s rendlíkem občas zakružte.
  3. Směs bude pomalu houstnout a měnit barvu z čiré na světle hnědou a nakonec tmavě zlatohnědou. Tento proces může trvat 10–20 minut.
  4. Jakmile směs získá tmavě jantarově hnědou barvu, sejměte z plotny a vlijte smetanu. Buďte opatrní, bude bublat a trochu prskat. Neustále míchejte silikonovou stěrkou, dokud karamel nebude hladký a lesklý.
  5. Vmíchejte sůl a poté karamel nalijte do sklenice a nechte 15 minut vychladnout a zhoustnout.
  6. Pokapejte blondies slanou karamelovou omáčkou, nakrájejte a dobrou chuť! Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 3 dny.